Početna » Svi sadržaji » Indijska kuhinja i recepti » Šarena Indijska kuhinja

Šarena Indijska kuhinja

Kategorija Indijska kuhinja i recepti
Pregleda Pregleda: 1300
Dodao Dodao: Inaa
Dodato Datum: 06.05.2014
Komentara Komentara: 0


OCENITE SADRŽAJ

Ocena: 5.0/3



Zemlja čarobnih začina druga je najmnogoljudnija država na svijetu, sa više od milijardu stanovnika koji govore preko stotinu jezika. Zbog svog položaja i veličine Indija obuhvaća različita klimatska područja, tako da od suptropske klime do rubova najvišeg planinskog lanca na svijetu možete pronaći neizmjerno bogatstvo kulturnih različitosti, što se naravno prenijelo i na vrstu i načine pripremanja hrane. Ova zemlja ima zaista veliku kulinarsku baštinu koju je skoro pa nemoguće, cjelokupnu obuhvatiti i opisati.
Indija je prije svega zemlja začina. Njihova jela su bogata aromom, okusima i mirisima i suprotno vjerovanjima nisu sva ljuta. Intenzitet ljutine se uvijek podešava okusu onog koji jede. Začini u Indiji osvježavaju, griju, ali i korisno djeluju na dobrobit organizma.





Žitarice
Sam izraz “indijska kuhinja“ je zapravo sasvim pogrešan. Cjelokupnu kuhinju ove velike države bogate kulturama je nemoguće obuhvatiti jednim nazivom. Svaka regija ima svoje začine i specifičan način pripreme. Usprkos raznolikostima, moguće je izvući zajednički nazivnik svim indijskim kuhinjama. Osnova svih jela su žitarice poput riže, prosa, pšenice ili kukuruza koje se jedu sa lećom ili grahom te se začinjavaju različitim umacima od curryja. U Indiji se sve vrti oko riže. Ova žitarica često se naziva kruhom monsunske Azije, a duga zrna aromatične basmati riže udomaćila su se i u našim receptima. U indijskoj kuhinji basmati riža se upotrebljava kao prilog vrlo začinjenim jelima, najčešće uz curry. Riža, pripremljena kuhanjem ili sažeta u palice tanke poput papira, poznate kao Dossay ili Idli, jede se u izobilju. I Dossay i Idli pripremaju se namakanjem riže, a ta dva jela jedu se s različitim začinima, povrćem i laganim dal bujonom poznatim kao Sambar.






Hrana na bazi mlijeka i mesa

Indijci puno koriste mliječne proizvode, naročito jogurt koji je potreban za pripremu lassija, indijskog tradicionalnog pića od kiselog jogurta sa dodatkom vode, voća i voćnih sokova. Iako je veliki broj Indijaca vegetarijanskog opredjeljenja, ipak neke pokrajine jedu manje ili više i ribu, piletinu, ovčetinu i jaretinu. Vegetarijanci Bengala tako odbijaju meso, ali jedu ribu i rakove. Istok je, s Bengalskim zaljevom, njegovim jezerima i rijekama, područje s najvećom konzumacijom ribe. Hilsa, riba iz porodice haringi, je usprkos brojnim malim kostima najpopularnija riba ove regije.
Na ekstremnom sjeveru Indije leži bajkovita zemlja Kašmir. Kašmirska hrana je karakterizirana suptilnim miješanjem začina, a najpoznatiji specijaliteti uključuju janjetinu mariniranu u jogurtu, ovčetinu kuhanu u mlijeku i aromatiziranu muškatnim oraščićem, bogati mesni curry i famoznu Goshtabu ili kuhanu mesnu štrucu.

Regije i karakteristična hrana

Indijsku kuhinju možemo podijeliti na četiri regije u skladu sa stranama svijeta. Na istoku je najpoznatija bengalska kuhinja. Benglaci su veliki obožavatelji hrane i vrlo su vješti i kreativni u pripremanju jela koristeći se raznim vrstama povrća. I naprosto obožavaju rižu. Jela se služe na thalu (nehrđajućem čeličnom tanjuru), gdje centralno mjesto zauzima velika posuda sa rižom, a koju sa strana prate male zdjelice drugih jela.
Gujart nudi savršenstvo vegetarijanske kuhinje koja i najjednostavnije sastojke pretvara u delicije. U svako jelo se stavlja najmanje jedan prstohvat šećera, a njihovi tradicionalni thali se ponekad sastoji od čak deset jela (riže, peciva, začinjenog jogurta, raznih vrsta mahunarki i farsana (snackova), subjija, slatkiša i khichdija). U regiji Maharashtri se pripremaju jednostavna, ukusna jela u kojima se koristi kokos, kikiriki, klice koje miješaju s povrćem, te svježe samljevenim začinima. Goa najviše koristi čili, šećer, sezam, orašide i slanutkovo brašno.
Rajasthan regija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Iako su suočeni sa naporima u uzgoju hrane jer se nalaze u suhoj, pustinjskoj regiji ova kuhinja ne ostavlja niti jednog kušača ravnodušnim jer svako jelo ima kraljevski okus. Nedostatak vode za kuhanje pobijedili su prženjem u gheeju koji jelima daruje posebnu aromu. Sjevernoindijska jela odlikuju se bogatim i snažnim okusom. U ishrani se najviše koriste chapati i rothi – vrste peciva koje se pripremaju bez kvasca i sa dodatkom začina.






Tradicija i običaji

Hrana koju Indijci konzumiraju nije samo određena podnebljem kojem pripadaju već se određuje i prema kastama koje imaju kompleksan sistem pravila kada, kako i s kim mogu jesti, koje će se jelo jesti i tko ga smije napraviti. Pripadnici viših kasta neće jesti jelo koje su napravile osobe iz dvije najniže kaste. Iako je sistem kasta u Indiji prema ustavnom zakonu nevažeći, u hinduizmu je još uvijek ostao, stoga se još uvijek primje njuje u kućnim okriljima.

Curry

Indijska hrana je vrlo specifična, jer sadrži jedinstven spoj ljekovitog bilja i drugih egzotičnih mirisnih začina koji jelima daju zaista poseban i neobičan okus. Jedan od najpoznatijih začina zasigurno je curry koji u sebi zapravo sadrži čitav niz sastojaka. U Indiji, curry je naziv za začinjena jela. Riječ “khari“ od koje je nastala engleska riječ “curry” potječe iz južne Indije i općenito označava vrlo začinjeno kuhano jelo od različitih vrsta namirnica, međutim, na zapadu je značenje dosta prošireno i odnosi se na bilo koji začinjeni umak kuhan na način južnoazijske kuhinje. Curry u prahu je britanski proizvod nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Mješavina je začina koju su smislili Britanci koji su željeli okuse Indije ponijeti doma. Curryjem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice, jela od žitarica, povrća i mesa pa i deserte.










  •  FB Komentari:  
  •  IS Komenteri: 0 
  Samo registrovani korisnici mogu dodavati komentare. Molimo prijavite se.


Porukice
Statistika
Zadnji registrovan: hajrija19
Ukupno registrovanih: 9492
  
Ukupno online: 1
Gosti: 1
Korisnici: 0