Početna » Svi sadržaji » Zanimljivosti iz Indije » OVO NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE // Emirati, država u kojoj svaki stanovnik dobija sve što poželi!

OVO NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE // Emirati, država u kojoj svaki stanovnik dobija sve što poželi!

Kategorija Zanimljivosti iz Indije
Pregleda Pregleda: 1613
Dodao Dodao: Admin
Dodato Datum: 27.11.2013
Komentara Komentara: 0


OCENITE SADRŽAJ

Ocena: 5.0/10



U ovom emiratu sve što vidite ima prefiks “naj”. Dubai je rekorder po mnogo stvari, a sve što je u njemu je najskuplje, naraskošnije, najveće, najlepše….

Ukratko, Dubai je grad rekorda. Kada razmišljamo o ekonomskom razvoju i napretku gradova ili država uopšte, prvenstveno mislimo na ekonomske i razvojne potencijale.



I, naravno, to su osnovne pretpostavke za razvoj. Međutim, pokretač svega mora biti čovek s vizijom koji će biti toliko samosvestan i sposoban da nikakve kritike neće uticati na njegova nastojanja da razvije svoju zemlju.

Najočigledniji primer takvog liderstva je šeik Rašid bin Saed, vladar Dubaija koji je, od 1971, nakon ujedinjenja sedam emirata: Abu Dabija, Ajmana, Dubaija, Fujairaha, Ras al-Khaimaha, Šarjaha i Um al-Kaivaina u UAE, iskoristio visoku cenu nafte i zahvaljujući prirodnim nalazištima ovog energenta, preokrenuo Dubai iz temelja.

Do kraja osamdesetih, Dubai je već imao izgrađenu luku Džebel Ali i najveći “suvi dok“ na svetu za pravljenje i popravljanje brodova, a uveo je i takozvanu zonu bez poreza, a što bi značilo da svi oni koji će doći sa svojim kompanijama u Dubaji, ne moraju platiti nikakav porez.

Za otvaranje firme potrebna dva dana



I tako je počelo. Viziju voljenog šeika Rašida kojeg u UAE nazivaju ocem Dubaija je nakon njegove smrti nastavio živeti i razvijati sin Muhamed, današnji vladar Dubaija.

Svestan da zaliha nafte uskoro neće biti, Muhamud je još više liberalizovao uslove poslovanja u Dubaiju pa stoga nije ni čudo što preduzeće u ovom emiratu možete otvoriti neverovatno lako i za samo dva dana. Zahvaljujući ovakvoj politici poslovanja, u Dubaiju egzistiraju i rade najveće svetske kompanije, banke, fabrike, niču neverovatni hoteli najpoznatijih svetskih lanaca poput Mariotta, a Dubaji se svakim danom širi i raste.

Ono što je nekada, pre 40-ak godina, bio suvi pustinjski pesak sad je najveća oaza na svetu sa četiri miliona palmi, 1.500 hotela, 3.000 restorana, najvećim šoping centrom na svetu, Dubai šoping centrom koji se sastoji od 1.800 prodavnica i naravno, najvećim akvarijumom na svetu koji se nalazi u sklopu ovog centra.

Dah oduzima i najviša zgrada na svetu (opet, napravljena na pustinjskom pesku), Burdž Kalifa koja sa svojih 868 metara visine i 160 spratova predstavlja vrhunac uspeha inženjera, arhitekata i građevinskih radnika.

Ova zgrada sama drži nekoliko rekorda koji su zabeleženi u čuvenoj Ginisovoj knjizi rekorda. Najviša zgrada na svetu, najviši bazen na svetu, najviše pozicionirana bolnica na svetu, a u ovoj zgradi se nalazi i najbrži lift na svetu koji vas od podnožja do vrha zgrade doveze za 58 sekundi.

U Burdž Kalifi se nalazi i najviši hotel na svetu i jedan poseban hotel koji je osmislio i otvorio čuveni Armani. Ispred Burdž Kalife napravljeno je ogromno veštačko jezero s najvišom programiranom fontanom na svetu koja na svakih petnaest minuta “pleše” uz muziku i svetla stvarajući neverovatne vodene oblike koji oduzimaju dah.

U zakon je ugrađeno da se u Dubaiju ne smeju napraviti dva ista nebodera (ukoliko nisu tzv. tornjevi blizanci) pa su dizajneri i arhitekte pustili mašti na volju i napravili prelepe zgrade koje se stotinama metara nadvijaju nad Dubaijem.

Ostrvo palmi – naizgled nemoguć projekat



Kada je pre 15-ak godina šeik Mohamed naredio pravljenje Ostrva palmi, niko nije verovao da će taj projekat biti izveden do kraja. I, zaista, tek kada se nađete na tom ostrvu možete shvatiti razmere građevinskog poduhvata.

Milioni tona pustinjskog peska nasuti su na morsko dno da bi iz vode izronilo ostrvo u obliku palme na kojemu je danas na stotine privatnih zgrada, kuća, hotela, restorana. Jedan od najglamuroznijih je hotel Atlantis, arhitektonsko čudo od 1.500 soba gde noćenje s doručkom košta 1.000 evra. Hotel je otvoren 2009, a samo za vatromet prilikom otvaranja plaćeno je 30 miliona evra.

U okviru hotela nalazi se najveći vodeni park na svetu koji, osim beskrajnih tobogana, rečica, ogromne plaže i mnoštva ostalih vodenih atrakcija, nudi i poseban doživljaj: plivanje s delfinima u Zalivu delfina. Kao i za sve u Dubaiju, i ovde ćete izdvojiti pozamašnu sumu za 30 minuta druženja s ovim divnim sisarima.

Po dolasku u Zaliv delfina, ljubazno osoblje će vam tražiti rezervaciju (susret s delfinima se mora rezervisati makar dan unapred), naplatiti 250 evra po osobi za plivanje, 80 evra ukoliko želite da vas neko fotografiše u toku ove avanture i dodatnih 150 evra ako želite CD sa slikama.

Ipak, osećaj je zaista neopisiv i ovo je nešto što svakako ne biste trebali propustiti ako vas put nanese u Dubai. Vratimo se raskoši Dubaija. Pre nekoliko godina svet je obišla vest o otvaranju prvog hotela sa sedam zvezdica u svetu – Burdž al Araba.

Noćenje u ovom hotelu iznosi 10.000 evra, a popunjenost mu je neverovatnih 90 odsto! Inače, svi hoteli u Dubaiju, a cene se kreću od 600 evra pa naviše po noćenju, tokom čitave godine beleže visoku posećenost.

Najskuplje piće na svetu 36.000 evra



U Burdž al Arabu možete popiti i najskuplje piće na svetu, koktel poslužen u zlatnoj čaši, a koji košta 36.000 evra. Za utehu, nakon što popijete ovo piće, zlatnu čašu možete poneti sa sobom.

Nedaleko od ovog hotela nalazi se najveća (a verovatno i jedina) kolekcija statua zlatnih konja urađenih u prirodnoj veličini. Vladar Dubaija, šeik Mohamed je, posvedočili su mnogi, vrlo jednostavan čovek koji šeta Dubaijem bez pratnje i telohranitelja.

U svom emiratu sve drži pod kontrolom i ne dozvoljava bahatost. Jedan od lokalnih stanovnika Dubaija ispričao je da šeik često obilazi sve institucije, ministarstva, firme. Radno vreme počinje u 08:30 sati i ukoliko šeik ne pronađe u to vreme radnika na svom radnom mestu bez razmišljanja mu daje otkaz.

Žalili su mu se jednom da se dugo čeka na aerodromu (koji je, pogađate, najveći aerodrom na svetu), za ulazak u Dubai i on je pozvao sve rukovodioce Aerodroma Dubai kod sebe u palatu.

U zakazano vreme sureta sa šeikom svi službenici su bili u palati, ali se šeik pojavio tek dva sata kasnije. Prisutne koji, po običaju i tradiciji, stoje sve dok ih vladar ne pozove da sednu, upitao je da li im je bilo prijatno da čekaju.

Nakon što su rekli da nije bilo baš prijatno rekao im je: “Sad vidite kako je onima koji čekaju u redovima na aerodromu”. UAE je jedina zemlja na svetu gde je lokalno stanovništvo manjina.

Naime, u Dubaiju, na primer, živi dva miliona stanovnika. Od toga je 1,8 miliona stranaca (220 nacionalnosti) i samo 200.000 lokalnog stanovništva. Ne postoji način da dobijete državljanstvo UAE po bilo kojem osnovu izuzev da vam sam šeik da državljanstvo, a to se ne dešava. Zašto?

Lokalno stanovništvo ima sve pogodnosti



Lokalno stanovništvo uživa sve moguće povlastice koje možete zamisliti. Naprimer, ukoliko se razboli neko od njih i potrebna mu je operacija ili lečenje bilo gde u svetu, šeik Mohamed plaća sve troškove i to ne samo pacijentu već i njegovoj porodici ukoliko žele da otputuju s njim.

Deca “lokalaca” mogu studirati gde god žele, na bilo kojem univerzitetu u svetu. Jedna devojka koja je u Dubaiju završila medicinu, za mesto specijalizacije odabrala je jednu bolnicu u Minhenu (Nemačka). Šeik je ne samo platio njenu specijalizaciju već je i toj bolnici, kao donaciju, uplatio milion evra.

Svaki od “lokalaca” ima vilu od 250 do 500 metara kvadratnih, koju im je poklonio šeik Mohamed. Sam šeik živi u palati do koje vodi stotine metara dugačak drvored palmi, a oko kapije koja podseća na onu Trijumfalnu, slobodno se šeta na stotine paunova.

Do same palate se, naravno, ne može doći, ali dva puta godišnje, za vreme dva Bajrama, vrata svoje palače otvara vladar emirata Abu Dabi i tada svi mogu slobodnu ući, razgledati i biće im uručeno 100 darhama (oko 25 evra).

Dubai je rekorder i u nekim drugim stvarima poput visine jarbola za zastavu. Ovaj jarbol na kom ponosno vihori zastava UAE visok je 168 metara, a za njegovu izgradnju utrošeno je osam miliona evra.

Dubai se može pohvaliti i najvećim pogonom za desalinizaciju na svetu, odnosno pretvaranje morske u pitku vodu.

Sedam traka autoputa simbol sedam emirata



Pravo je čudo i podzemna železnica, metro, inače najpopularnije prevozno sredstvo za stotine hiljada radnika u Dubaiju. Izgrađena je u pustinjskom pesku i ne možete da se ne divite znanju i veštinama građevinara koji su uspeli da je izgrade na takvom tlu.

Neverovatan je poduhvat i autoput koji vodi od Dubaija do Abu Dabija. Reč je o putu sa sedam traka koje simbolišu sedam emirata. Fascinantan je i tzv. Media City koji je dom za sve vodeće svetske medijske kuće: CNN, Reuters, NBC…

Šeik Mohamed je svestan da znanje gradi gradove i razvija zemlje te je u Dubai privukao najbolje IT stručnjake, arhitekte, lekare, bankare, itd.



Svi oni dobijaju priliku da pokažu šta mogu i koliko mogu. I za kraj, u Dubaiju živi 18.000 milionera i hiljadu milijardera, što ga čini rekorderom i po ovom osnovu.






  •  FB Komentari:  
  •  IS Komenteri: 0 
  Samo registrovani korisnici mogu dodavati komentare. Molimo prijavite se.


Porukice
Statistika
Zadnji registrovan: hajrija19
Ukupno registrovanih: 9492
  
Ukupno online: 3
Gosti: 3
Korisnici: 0