Početna » Svi sadržaji » Indijski običaji,mitologija i religija » Karwa Chauth

Karwa Chauth

Kategorija Indijski običaji,mitologija i religija
Pregleda Pregleda: 1702
Dodao Dodao: Inaa
Dodato Datum: 07.05.2014
Komentara Komentara: 0


OCENITE SADRŽAJ

Ocena: 4.2/4



Karwa Chauth je festival koji pruža mogućnost da sve udate žene na taj dan poste(ne jedu ništa od izlaska sunca do pojavljivanja mjeseca na nebu) za zdravlje svojih muževa.
Sve udate žene poste da bi osigurale svome mužu dobro zdravlje, prosperitet i dugovječnost. Ovaj hinduistički festival ima kulturni i društveni značaj i svi Indijci slave ovaj festival s velikim entuzijazmom.
Festival Karwa Chauth slavi se uglavnom u Sjevernoj Indiji.
Osim tradicionalnih predmeta poput kane, kozmetički proizvoda i modne odjeće, na taj dan se sprema velika količina hrane.

Karwa Chauth je prilika da potakne ljude da se okupe i druže s prijateljima i obitelji, razmjenjuju ​​poklone i dijele kuhana jela. Darovi razmjenjeni ovom prigodom odražavaju radost, raskoš, sjaj i radost bračnog života.

Oslikavanje ruku sa kanom je stara tradicija koja simbolizira sreću i blagostanje. Dekoracija za ruke i noge stvaranjem zapetljanih dizajna sa kanom je jedan od najčešćih tradicija za sve prigode.
Vjeruje se da će žena kojoj kana bude tamne boje dobiti puno ljubavi i brige od muža...

Prva Karwa Chauth

Karva Chauth je od velike važnosti za brak hinduističkih žena, ali festival se smatra velikom prilikom za žene koje obavljaju svoj prvi Karva Chauth brzo nakon vjenčanja. Tek udatoj ženi se daje iznimna važnost od strane rodbine i užih članova obitelji kada ona obavlja svoj prvi post za dug život njezina muža.Oni je obasipaju blagoslovima blaženog bračnog života i hrpe Karva Chauth darova posebno od svoje svekrve.

Svekrva priprema Sargi (prije-zore Karva Chauth obrok).Ona se budi jako rano za pripremu raskošnog obroka uključujući slatkiše i drugih delicija za snahu. Svekrva blagoslivlja svoju snahu sa ashirvaad(blagoslov) od 'Sada Suhagan Raho' što znači 'da uvijek uživaju u sretnom bračnom životu',kad snaha dotakne njezine noge s poštovanjem.

Ona također daruje snahu sa darovima, koji mogu biti komad nakita ili teški Saree koji će nositi na prvom Karva Chauth.
Sva udata ženska rodbina bude pozvana da sudjeluju u slavlju. Tek udana žena često nosi još svadbenu odjeću ili teške Saree i bude ukrašena s mnogo nakita i šminke.
Nakon svečanosti "puja" ona traži blagoslov za sretan bračni život od svih stariji žena.






  •  FB Komentari:  
  •  IS Komenteri: 0 
  Samo registrovani korisnici mogu dodavati komentare. Molimo prijavite se.


Porukice
Statistika
Zadnji registrovan: hajrija19
Ukupno registrovanih: 9492
  
Ukupno online: 3
Gosti: 3
Korisnici: 0